listopadu 11, 2022

Síra jako důležitý prvek pro využití dusíku

Od: Pavel Janík

Vzhledem k ideálnímu průběhu podzimu s dostatečným množstvím srážek a slunečního svitu je většina porostů řepek v dobrém až velmi dobrém stavu a vyžadují regulaci, což je ideální příležitost pro společnou aplikaci listové výživy.

Na formě N záleží

Nejvyšší efektivitu využití dodaného dusíku (NUE) rostlinou dosahuje nitrátový dusík, v polních podmínkách je to až 60 %*.

Příjem dusíku z hnojiv s močovinovým a amoniakálním dusíkem je daleko více závislý na vnějších podmínkách – teplotě a vlhkosti a proto se využití tohoto dusíku běžně pobybuje jen mezi 40 až 50 %*.

Většina z plodinou nevyužitého dusíku zůstává v půdě, další ztráty mohou jít na vrub plynných ztrát nebo vyplavení. Proto nedoporučujeme při snížených celkových dávkách dusíku se orientovat na močovinový nebo čistě amoniakální dusík a dodat například v této formě 2/3 celkové potřeby dusíku v regenerační dávce.

Pokud plánovaná dávka dusíku nedosahuje ani spočítané dávky dle odběrového normativu a průběh počasí není naprosto ideální, je značné riziko nejen snížení kvality např. u pšenice, ale i výrazného snížení výnosu právě kvůli nižší efektivitě využití močovinového a amoniakálního dusíku.

Zvolte proto pro regenerační hnojení YaraBela SULFAN 24N + 6S + 10CaO vodorozpustného s vyváženým obsahem 12 % nitrátového a 12 % amoniakálního dusíku.

*Zdroj Výzkumná stanice Yara Hannighof, Německo

Efektivnější dusík díky síře

Dostatečné hnojení sírou se podílí na zvýšené efektivitě dodaného dusíku.

To je další důvod pro volbu YaraBela SULFAN pro regenerační hnojení u ozimé pšenice v dávce 2q/ha a u řepek v celkové dávce až 5q/ha zpravidla rozdělené do dvou aplikací.

Společná aplikace síry s dusíkem má synergický efekt a je důležité síru aplikovat u ozimů již v regeneračním hnojení, kdy se dodávají rozhodující kilogramy síry pro zajištění dobrého výnosu.

.

.

YaraBela SULFAN je nejméně okyselující dusíkaté hnojivo se sírou. Navíc obsahuje vodorozpustný vápník (10 % CaO), který ocení například řepka v období rychlého dlouživého růstu.

Kvalitní granulaci YaraBela SULFAN a obsah rychlého nitrátového dusíku oceníte i v přesném zemědělství při variabilní aplikaci dusíku dle aplikačních map vytvořených např. v našem bezplatném nástroji Yara Atfarm.

Nyní je nejvhodnější doba pro objednání YaraBela SULFAN u vašich dodavatelů.

S případnými dotazy se obracejte na regionální zástupce Yary.

Kontakty na zástupce Yara

Aktuální nabídka NPK hnojiv YaraMila

YaraMila NPK 12-24-12 + 2MgO +2S gran., BB á 600 kg
Původ zboží Yara Suomi, Uusikaupunki, Finsko

YaraMila NPK 10-24-24 + 2S + B, Mn, Zn granulované, BB á 600 kg
Původ zboží Yara Suomi, Uusikaupunki, Finsko

Všechna naše YaraMila NPK hnojiva obsahují na rozdíl od většiny NPK hnojiv také rychlý nitrátový dusík, ostatní NPK mají zpravidla jen amoniakální dusík.

Fosfáty použité k výrobě našich hnojiv YaraMila jsou z poloostrova Kola, jsou velice čisté bez přítomnosti nežádoucích látek a hnojiva takto vyrobená, i když jsou na trh uváděna jako HNOJIVA ES/CE, splňují limity těžkých kovů dle českého zákona 299/2021 Sb.

Naše hnojiva YaraMila NPK obsahují také důležitý hořčík (Mg) a síru (S) – vyjádřeno jak S nikoliv jako SO3 (Sx2,5 = SO3).

 

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?