února 14, 2020

Aktuální doporučení k regeneračnímu hnojení ozimů

Od: Tomáš Sláma

Od začátku letošního roku se opakovaně střídají teplejší období se studenějšími, s celkově spíše menším úhrnem srážek než by bylo potřeba. Přestože ozimy vstupovaly do zimního období ve velmi dobrém stavu s výjimkou východní části republiky, kde byly porosty v některých oblastech významně poškozeny hlodavci, začínají se někde prohlubovat barevné změny signalizující deficience živin.

Proto i s ohledem na datum a aktuální průběh počasí, je třeba začít plánovat 1. regenerační hnojení a to pochopitelně nejprve u řepky ozimé.

Dále v tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro hnojení řepky ozimé
  2. Doporučení pro hnojení pšenice ozimé
  3. Jak na ověření výživového stavu řepky a pšenice před jarem
  4. Nabídka hnojiv pro jaro 2020 

Doporučení pro hnojení řepky ozimé

U řepky ozimé doporučujeme nejprve použít diagnostickou aplikaci Yara ImageIT pro stanovení celkové jarní dávky dusíku. Pokud je porost skutečně hladový, zvažte již aplikaci prvního dusíku, nejlépe v ledkové formě. S ohledem na brzký termín, spíše menší dávkou cca 1,5 q/ha YaraBela SULFAN.
Podle vývoje počasí bude následovat dávka 3,5 q/ha YaraBela SULFAN s odstupem 10 až 14 dní od prvního hnojení.

Pokud máte v osevním postupu negativní bilanci fosforu nebo nízké či vysoké pH, lze místo první dělené dávky YaraBela SULFAN další fosfor dodat v YaraMila RAPS NPK 16-8-16 +5S +B v dávce 2q/ha.

Doporučení pro hnojení pšenice ozimé

U pšenic 1. dávku dusíku časujeme podle stavu a hustoty porostu. Použijte opět diagnostickou aplikaci Yara ImageIT pro upřesnění 1. regenerační dávky dusíku. Doporučujeme 1-5 až 2 q/ha YaraBela SULFAN. Podobně jako u řepek lze pro dodání dalšího fosforu nahradit YaraBela SULFAN hnojivem YaraMila NP 26-14 +2S v dávce 2q/ha na pozemcích s nedostatkem fosforu nebo s nevhodným pH.

U hustých porostů, kde není požadavek na rychle působící nitrátový dusík, můžete ještě počkat nebo případně použít močovinu se sírou YaraVera UREAS, která je vhodná pro dodání N s pomalejší odezvou na hnojení.

Jak na ověření výživového stavu řepky a pšenice před jarem?

Na jaře před zahájením hnojení doporučujeme změřit pomocí bezplatné aplikace Yara ImageIT dosavadní odběr dusíku porosty řepky a pšenice.

To vám pomůže optimalizovat celkovou jarní dávku dusíku u řepky nebo 1. regenerační dávku dusíku u pšenice. Díky tomu můžete snížit riziko ekonomických ztrát z důvodů nedohnojení nebo přehnojení porostu a také snížit riziko možného úniku nepřijatého dusíku do životního prostředí.

Nabídka hnojiv pro jaro 2020

Pokud ještě nemáte zajištěna vhodná hnojiva, nabízíme k dodání naše osvědčená ledková granulovaná hnojiva YaraBela SULFAN (24N + 6S + 7CaO) a YaraBela NITROMAG (27N + 4MgO + 7CaO) s rychlým nitrátovým N v kombinaci s pomalejším amonným N, dále vápníkem a sírou nebo hořčíkem. A také výše zmíněnou granulovanou močovinu se sírou YaraVera UREAS (38N + 7S)

 

Zobrazit kompletní jarní nabídku hnojiv Yara

 

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?