března 23, 2022

Aktuální doporučení k výživě - březen #2 2022

Od: Pavel Janík

Noční mrazy v posledních dnech zpomalily růst a vývoj ozimů. Komplikací je i přetrvávající sucho v povrchové vrstvě půdy. Předpověď na další dny slibuje alespoň vyšší denní teploty.

V tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro řepku ozimou
  2. Doporučení pro pšenici ozimou
  3. Jak se vyrovnat se suchem a eliminovat ztráty na výnosu?

Řepka ozimá

U řepky ozimé doporučujeme aktuálně na urychlení regenerace osvědčené listové hnojivo YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha (440 g P/l, K, Mg, Mn, Zn). Tuto aplikaci s výhodou můžete spojit s aplikací insekticidů vyžadujících kyselé pH postřikové jíchy.

Pšenice ozimá

U pšenic doporučujeme vzhledem k velkému suchu v povrchové vrstvě půdy také aplikaci YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha (440 g P/l, K, Mg, Mn, Zn).

Jak se vyrovnat se suchých průběhem sezony a eliminovat ztráty na výnosu?

Vzhledem k přetrvávajícímu suchu je omezena přístupnost prvků z půdy (Mg, Ca, B, Mn, Mo). Řešení je dodání zmíněných prvků prostřednictvím plodinově specifických koncentrátů z řady listových hnojiv YaraVita.

YaraVita BRASSITREL PRO do řepky (olejnin) v dávce 3 l/ha. Termín aplikace je při dostatečné listové ploše.

YaraVita GRAMITREL do pšenice (obilnin) v dávce 2 l/ha. Termín aplikace je na začátku sloupkování.

K eliminaci důsledků abiotického stresu ze sucha a lepší využití dodaných živin doporučujeme k těmto aplikacím přidat biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha, který je založen na bioaktivních sloučeninách extrahovaných z řas Ascophyllum nodosum. Díky své vysoké koncentraci bioaktivních sloučenin ho lze použít právě ke zmírnění účinků abiotických stresových podmínek a podpoře růstu rostlin.

Práce se suspenzemi YaraVita

Na závěr nám dovolte drobné připomenutí správné manipulace s hnojivy YaraVita. S ohledem na vysoký obsah živin v suspenzích YaraVita (až 700 g/l) a všudypřítomné gravitaci je vhodné kanystry vždy před použitím protřepat (jak můžete vidět v tomto videu). Správnou manipulací si tak usnadníte vyprázdnění kanystru a zabráníte zbytečným ztrátám vynaložených prostředků.

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?