září 26, 2023

Doporučení k výživě plodin - září 2023 #2

Od: Pavel Janík

Aktuální doporučení k výživě řepky pro podzim. Akční nabídka listových hnojiv a biostimulantů YaraVita.

Řepka

Dle informací z terénu lze nové porosty řepky rozdělit v zásadě na tři typy podle stavu vzcházení a růstu, způsobené rozdílným termínem setí a regionálním průběhem srážek.

Část brzo setých řepek již vytvořila dostatečnou listovou plochu pro aplikaci výživy přes list. U těchto porostů doporučujeme aplikovat komplex živin YaraVita BRASSITREL PRO v dávce 2 l/ha, který dodáním klíčových živin jako je bór, vápník, hořčík, mangan a molybden připraví řepku na zdárné přezimování. Lze spojit s aplikací POR.

Do druhého typu řepek většinou setých až v 2.pol. srpna, případně na začátku září, které jsou nevyrovnané, utopené nebo jen ve 2 až 6 listech, doporučujeme použít už v tomto období pro srovnání porostu pohotovou energii ve formě listového hnojiva s fosforem YaraVita KOMBIPHOS (440 g/l P2O5 + K, Mg, Mn, Zn) v dávce 3 l/ha. Současné teplé počasí podporuje výskyt škůdců a tak lze tento postřik dobře spojit s aplikací POR. Díky nízkému pH hnojiva může tato kombinace zlepšit fungování insekticidu.

Pokud jste ještě u těchto opožděných/nevyrovnaných řepek neaplikovali žádný bór, doporučujeme aplikovat YaraVita BORTRAC v dávce 1 l/ha, lze spojit s aplikací POR. Aplikace YaraVita BRASSITREL PRO bude následovat později v říjnu, až bude mít porost dostatečnou listovou plochu.

Obě klíčová listová hnojiva pro zajištění silných porostů řepek - YaraVita BRASSITREL PRO a YaraVita KOMBIPHOS můžete aktuálně koupit za výhodné ceny - viz níže.

Lepší účinnost insekticidů díky YaraVita KOMBIPHOS 

Mimo dodávání pohotovostní energie rostlinám, disponuje YaraVita KOMBIPHOS ještě jednou zajímavou vlastností – dokáže okyselit postřikovou jíchu. 

Takže pokud jste nuceni aplikovat insekticidy, pro jejichž účinnost je lepší nižší pH postřikové jíchy, můžete využít schopnost YaraVita KOMBIPHOS výrazně snížit pH i při nízkých dávkách 0,2 až 0,5 l/ha (viz graf 1). 

Je nutné dát pozor na kompatibilitu fosforu s dalšími látkami v postřiku! Tu si snadno ověříte pomocí naší databáze, kterou najdete na tankmix.com.

Kontakty na zástupce Yara

Založte silné porosty řepky za akční ceny

Pro podporu dobrého založení porostů řepky jsme pro vás tento podzim připravili časově omezené cenové zvýhodnění na vybraná listová hnojiva a biostimulanty YaraVita.

  • YaraVita BRASSITREL PRO (-24 %)
  • YaraVita KOMBIPHOS (-22 %)
  • YaraVita MARIS (-15 %)
  • YaraVita LEOTRAC (-14 %)

Platí pro objednávky výše uvedených produktů v období 1. 9. - 31. 10. 2023 (balení á 10L / 1000L). Cenové zvýhodnění se počítá z orientačních cen Yara na konečného zákazníka bez DPH.

Zobrazit celou akční nabídku

 

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?