dubna 27, 2020

Aktuální doporučení k výživě rostlin #4 (Duben 2020)

Od: Tomáš Sláma

Přinášíme Vám aktuální agrotechnická doporučení k hnojení plodin pro následující vegetační závěru dubna 2020.

Pšenice ozimá

Naše předchozí doporučení aplikovat do porostů listové hnojivo YaraVita GRAMITREL pro zvýšení odolnosti proti suchu stále trvá.

Pro posílení kořenového systému můžete také nadále aplikovat listová hnojiva YaraVita KOMBIPHOS nebo YaraVita ZEATREL se zvýšeným obsahem zinku, který bývá za sucha také deficitní.

Do porostů ve fázi sloupkování až do začátku metání aplikujte pro udržení aktivní listové plochy listové hnojivo YaraTera MAGNITRA-L v dávce 4-5l/ha pro dodání důležitého hořčíku.

Nezapomeňte také na dohnojení pšenic poslední dávkou dusíku nejlépe pevnými granulovanými hnojivy jako jsou YaraBela SULFAN (24N+6S) nebo NITROMAG (27N+4MgO). Podle aktuálního měření Yara N-Testerem pšenice hnojené na úrovni 140 až 150 kg N většinou nevykazovaly okamžitou potřebu hnojení. Pšenice hnojené na úrovni 100 až 120 Kg N vykazovaly v závislosti na stádiu růstu potřebu dohnojení 20 až 40 kg N/ha.

Doporučujeme ihned dodat dusík před slibovanými srážkami a následně dále sledovat potřebu dusíku Yara N-Testerem nebo listovými rozbory.

 

Ječmen jarní

Jarní ječmeny v závislosti na době setí řádkují nebo jsou již zapojené. V případě přetvávajícího suchého počasí doporučujeme zvážit aplikaci listového hnojiva YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha na podporu kořenového systému a energetického metabolismu rostlin. Aplikaci lze provádět společně s POR.

Do porostů na konci odnožování doplňte výživový stav o klíčové mikroprvky a hořčík použitím listového hnojiva YaraVita GRAMITREL v dávce 2 l/ha.

U dříve setých porostů (únor/začátek března), které jsou již na začátku sloupkování doporučujeme pomocí měření N-Testerem a listových rozborů zjistit aktuální výživový stav porostů a zvážit případné dohnojení dusíkem prostřednictví granulovaných hnojiv YaraBela SULFAN (24n+6S) nebo NITROMAG (27N+4MgO).

 

Mák

Vzhledem k nepříznivému počasí během vzcházení jsou stavy porostů máku velmi rozdílné. Doporučujeme porosty, které mají 4-6 listů posílit aplikací fosforu na list prostřednictvím YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha pro lepší zvládání sucha a střídání teplot.

 

Hnojiva, která můžete výhledově potřebovat

Pšenice: Magnitra-L, YaraVita ZINTRAC,  YaraVita THIOTRAC,

Jarní ječmen: YaraVita KOMBIPHOS, YaraVita GRAMITREL

Kukuřice: YaraVita ZEATREL, YaraVita BORTRAC, YaraVita ZINTRAC

Cukrovka: YaraVita BETATREL DF

Mák: YaraVita KOMBIPHOS, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita BORTRAC, YaraVita ZINTRAC

Brambory: YaraVita KOMBIPHOS

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?