března 30, 2020

Aktuální doporučení k hnojení pšenice a řepky - Duben 2020

Od: Vojtěch Kovařík

Přinášíme Vám aktuální agrotechnická doporučení k hnojení pšenice a řepky pro následující vegetační období dubna 2020.

Řepka ozimá

Vzhledem k přetrvávajícím ranním mrazům se komplikuje poslední dávka dusíku a rovněž aplikace listových hnojiv.

Z výše uvedeného důvodu doporučujeme těm, kteří ji ještě neaplikovali, aby zvolili bezpečnější pevnou formu dusíkatých hnojiv v podobě YaraBela NITROMAG (27N+4MgO) nebo YareBela SULFAN (24N+6S).

U těchto dusíkatých hnojiv nehrozí, jako v případě aplikace DAM během odpoledních a večerních hodin, poškození listů řepky vlivem následného ranního mrazu.

Pokud jste ještě neaplikovali listová hnojiv YaraVita BRASSITREL PRO nebo první dávku YaraVita BORTRAC doporučujeme aplikaci hned v následujícím týdnu, i pokud by mělo jít o samostatnou aplikaci bez POR.

V letošním specifickém roce, kdy se po teplé zimě vrátilo dlouhé období ranních mrazů, lze metabolismus fosforu vylepšit aplikací YaraVita KOMBIPHOS na list v dávce 3 l/ha. Při aplikaci můžete kombinovat s POR, pro které může být přínosné jako vedlejší benefit okyselení postřikové jíchy tímto hnojivem.

Pšenice ozimá

U pšenic probíhá produkční hnojení dusíkem a také zde, ze stejných důvodů jako u řepky, doporučujeme použít pevnou formu dusíkatých hnojiv YaraBela NITROMAG (27N+4MgO) nebo YaraBela SULFAN (24N+6S).

Pro porosty ve fázi BBCH 30-31 lze pro upřesnění dávky dusíku již použít přístroj Yara N-Tester.

Do pšenic na konci odnožování až do začátku sloupkování později aplikujte na list YaraVita GRAMITREL v dávce 2 l/ha (64g N, 250g MgO, 50g Cu, 150g Mn a 80g Zn/litr). Vysoký obsah hořčíku zajistí funkční listovou plochu s dostatkem chlorofylu, mangan podpoří tvorbu a růst odnoží, měď prodlouží klas a zinek zajistí dostatečnou produkci růstových hormonů.

Zvýšíte tím také odolnost porostu pšenice v suchých podmínkách.

Pokus s YaraVita Gramitrel - zvýšení výnosu

Mrazem stresované porosty lze opět podpořit listovou aplikací YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3l/ha. Také zde je možné spojit s aplikací POR.

Aktuální nabídka hnojiv Yara pro jaro 2020

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?