dubna 15, 2020

Aktuální doporučení k výživě rostlin #3 (Duben 2020)

Od: Pavel Janík

Přinášíme Vám aktuální agrotechnická doporučení k hnojení plodin pro následující vegetační období 2. poloviny dubna 2020.

Řepka ozimá

V teplejších oblastech už řepka nakvétá.

V chladnějších oblastech můžete ještě na poslední chvíli aplikovat do porostů listová hnojiva YaraVita BORTRAC a YaraVita THIOTRAC, které lze míchat ve společné aplikaci.

Řepka - začátek kvetení

 

Pšenice ozimá

Během měření porostů Yara N-Testerem v minulém týdnu se ukázal problém způsobený proběhlými mrazy a získání relevantních doporučení bylo problematické. Měření můžete opakovat tento týden na nových, mrazem nepoškozených listech a ověřit si tak aktuální stav zásobení rostlin dusíkem.

S ohledem na pokračující srážkový deficit trvá naše doporučení aplikovat do ozimých obilovin YaraVita GRAMITREL v dávce 2 l/ha (64g N, 250g MgO, 50g Cu, 150g Mn a 80g Zn/litr). Zvýšíte tím odolnost těchto porostů v suchých podmínkách.

Vysoký obsah hořčíku zajistí funkční listovou plochu s dostatkem chlorofylu, mangan podpoří tvorbu a růst odnoží, měď prodlouží klas a zinek zajistí dostatečnou produkci růstových hormonů.

 

Ječmen jarní

Jarní ječmeny v závislosti na době setí řádkují nebo jsou již zapojené. V případě přetvávajícího suchého počasí doporučujeme zvážit aplikaci listového hnojiva YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha na podporu kořenového systému a energetického metabolismu rostlin. Aplikaci lze provádět společně s POR.

Do porostů na konci odnožování doplňte výživový stav o klíčové mikroprvky a hořčík použitím listového hnojiva YaraVita GRAMITREL v dávce 2 l/ha.

U dříve setých porostů (únor/začátek března), které jsou již na začátku sloupkování doporučujeme pomocí měření N-Testerem a listových rozborů zjistit aktuální výživový stav porostů a zvážit případné dohnojení dusíkem prostřednictví granulovaných hnojiv YaraBela SULFAN (24n+6S) nebo NITROMAG (27N+4MgO).

N-Tester

 

Co lze spolu míchat do tankmixu?

Našim nejzkušenějším kolegou v této oblasti je databáze Yara Tankmix.

Tato webová stránka nebo aplikace pro telefony Yara TankmixIT nabízí zdarma výsledky desetitisíců testů fyzické mísitelnosti hnojiv YaraVita s jinými hnojivy a POR, které provádíme v našich laboratořích na základě požadavků zemědělců.

 

Hnojiva, která můžete výhledově potřebovat

Pšenice: Magnitra-L, YaraVita ZINTRAC, YaraVita COPTRAC, YaraVita THIOTRAC, YaraVita GRAMITREL

Jarní ječmen: YaraVita KOMBIPHOS, YaraVita GRAMITREL

Kukuřice: YaraVita ZEATREL, YaraVita BORTRAC, YaraVita ZINTRAC

Cukrovka: YaraVita BETATREL DF

Mák: YaraVita KOMBIPHOS, YaraVita BRASSITREL PRO, YaraVita BORTRAC, YaraVita ZINTRAC

Brambory: YaraVita KOMBIPHOS

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?