března 22, 2021

Aktuální doporučení k výživě - březen 2021

Od: Tomáš Sláma

Vzhledem k aktuálnímu počasí s ranními přímrazky doporučujeme této periody využít pro přihnojení druhé části regenerační dávky řepky a zvážit aplikaci další dávky u pšenice.

V tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro řepku ozimou
  2. Doporučení pro pšenici ozimou
  3. Doporučení pro jařiny
  4. Záznam přednášky Ing. Černého (ČZU) o významu mikroprvků ve výživě

Návrat ozimů k rychlejší regeneraci a podporu čerpání živin z půdy podpoříte listovým hnojivem YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha jakmile to teplotní podmínky a stav porostů dovolí.

U těžších půd, kde je později problém se vstupem do polí a nepoužíváte hnojení pod patu, využijte přímrazků k plošnému hnojení pod jařiny. Zahájení setí očekáváme při vyhlíženém oteplení v závěru týdne.

Výše uvedené doporučení platí především pro podniky, které po odeznění mrazů, hned jak to stav polí dovolí, začnou sít jařiny a nemají dostatečnou kapacitu na hnojení ve špičce setí.

Řepka ozimá

Dávka 1,5 až 2 q/ha YaraBela SULFAN byla aplikována před dvěma až třemi týdny, nyní doporučujeme aplikovat dávku 2 až 3 q/ha YaraBela SULFAN.

U distributorů si zajistěte YaraVita BRASSITREL PRO (Mg, B, Mn, Ca, Mo - krátké 1 min video jak funguje), který se bude aplikovat před začátkem dlouživého růstu řepky v dávce 3 l/ha. Aplikace se zpravidla spojuje s ochranou proti krytonoscům.

Pozor 2. - 6. 4. jsou Velikonoce, aplikace může vyjít do tohoto období, tak abyste měli YaraVita BRASSITREL PRO připravený ve svém skladu.

Pšenice ozimá

Po přihnojení řepek, vzhledem k tomu že zásoba minerálního N pod ozimy byla po zimě velice nízká, pokračujte s přihlédnutím k hustotě porostu v přihnojení pšenic v dávce 2 až 3 q/ha YaraBela SULFAN.

Ze stejných důvodů jako u řepky doporučujeme se i u pšenic předzásobit vhodným listovým hnojivem YaraVita GRAMITREL (Mg, Mn, Cu, Zn - krátké 1 min video jak funguje), který se bude aplikovat v dávce 2 l/ha na začátku sloupkování.

Jařiny

Pokud jste zatím neobjednali hnojivo pod jařiny, tak letošní termín setí Vám stále umožňuje objednat za atraktivní cenu YaraMila NP 26-14 + 2S (vaky á 600 kg) s dobře přijatelným fosforem a vyváženým poměrem NO3 a NH4. Tato unikátní kombinace umožní rostlinám rychlý počáteční vývoj.

Výhodou je, že v ceně YaraMila NP 26-14 ještě není promítnut aktuální nárůst cen fosforu (např. Amofos momentálně stojí až 14.000 Kč/t).

Záznam přednášky Ing. Černého o mikroprvcích

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?