dubna 13, 2021

Aktuální doporučení k výživě - duben 2021

Od: Vojtěch Kovařík

Přes současné výkyvy počasí postupuje vegetace nadále rychlejším či pomalejším tempem kupředu.

V tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro řepku ozimou
  2. Doporučení pro pšenici ozimou
  3. Doporučení pro jařiny
  4. Práce se suspenzemi YaraVita - před použitím protřepat!
  5. Záznam přednášky o listových hnojivech YaraVita

Značné rozdíly ve vývoji porostů dobře ukazuje níže uvedená mapa portálu Intersucho z 12. 4. 2021. Uvedená doporučení tedy vždy přizpůsobte lokálním podmínkám.

Ozimé obiloviny jsou již odnožené nebo se již blíží ke konci odnožování a začátku sloupkování a rovněž řepka ozimá se chystá přejít do dlouživého růstu.

Kde jste ještě nedohnojili řepku na plnou dávku dusíku, tam je třeba tuto aplikaci co nejdříve provést. U ozimých obilovin se připravte na aplikaci produkční dávky dusíku. Současná růstová a vývojová fáze u ozimů je také správnou dobou pro listovou aplikaci klíčových sekundárních živin a mikroprvků. .

Řepka ozimá

Pro dohnojení na plnou dávku dusíku doručujeme aplikovat dávku 2 až 3 q/ha granulovaného hnojiva YaraBela SULFAN.

Pro dodání pro řepku klíčových sekundárních živin jako je vápník a hořčík a také mikroprvků jako je bór, mangan a molybden doporučujeme aplikovat během dlouživého růstu na list YaraVita BRASSITREL PRO (krátké 1 min video, jak funguje) v dávce 3 l/ha. Aplikace se zpravidla spojuje s ochranou proti krytonoscům nebo s fungicidní ochranou.

Pokud využíváte rostlinné biostimulanty můžete vyzkoušet novinku v sortimentu biostimulant YaraVita MARIS v dávce 0,5 až 1 l/ha, který lze bez problémů míchat s uvedeným hnojivem YaraVita BRASSITREL PRO.

Pšenice ozimá

Do pšenice aplikujte produkční dávku dusíku v granulovaném hnojivu YaraBela SULFAN s optimálním poměrem nitrátového a amonného N a s vodorozpustnou sírou a vápníkem v dávce 2 až 3 q/ha.

Dávku doporučujeme upřesnit s pomocí diagnostického nástroje Yara N-Tester. Pokud disponujete technikou pro variabilní aplikaci hnojiv vytvořte si aplikační mapu pro variabilní hnojení dusíkem pomocí aplikace Yara Atfarm, která je k dispozici uživatelům v ČR od jara 2020 a její uživatelská jednoduchost sklízí pozitivní reakce.

Pro dodání klíčového hořčíku a také důležitých mikroprvků jako jsou měď, mangan a zinek použijte od začátku sloupkování plodinově specifické listové hnojivo YaraVita GRAMITREL (krátké 1 min video, jak funguje) v dávce 2 l/ha.

Pokud využíváte rostlinné biostimulanty můžete vyzkoušet novinku v sortimentu biostimulant YaraVita MARIS v dávce 0,5 až 1 l/ha, kterou lze bez problémů míchat s uvedeným hnojivem YaraVita GRAMITREL.

Kukuřice

Pokud ještě nemáte zajištěno základní hnojivo pod kukuřici, tak letošní termín setí Vám stále umožňuje objednat za atraktivní cenu YaraMila NP 26-14 + 2S (vaky á 600 kg) s dobře přijatelným fosforem a vyváženým poměrem NO3 a NH4. Tato unikátní kombinace umožní rostlinám rychlý počáteční vývoj.

Výhodou je, že v ceně YaraMila NP 26-14 ještě není promítnut aktuální nárůst cen fosforu (např. Amofos momentálně stojí až 14.000 Kč/t).

Ječmen jarní

Vzhledem k proměnlivému počasí sledujte stav vzcházejících porostů a při dostatečné listové ploše aplikujte listové hnojivo YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha na podporu kořenového systému a energetického metabolismu rostlin. Aplikaci lze provádět společně s POR.

Cukrovka

Od letošního roku nahrazujeme YaraVita BETATREL DF ověřeným listovým hnojivem YaraVita BRASSITREL PRO, který dodá cukrovce klíčové živiny - hořčík, vápník, bór, mangan a molybden. Doporučená dělená dávka je 3 + 3 l/ha od fáze 6. listu s odstupem 10 až 14 dní. Lze kombinovat s POR.

Práce se suspenzemi YaraVita

Na závěr nám dovolte drobné připomenutí správné manipulace s hnojivy YaraVita. S ohledem na vysoký obsah živin v suspenzích YaraVita (až 700 g/l) a všudypřítomné gravitaci je vhodné kanystry vždy před použitím protřepat. Správnou manipulací si tak usnadníte vyprázdnění kanystru a zabráníte zbytečným ztrátám vynaložených prostředků.

Záznam přednášky o listových hnojivech YaraVita

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?