dubna 26, 2021

Aktuální doporučení k výživě #2 - duben 2021

Od: Sabina Truparová

Současné stále studené počasí brzdí výrazným způsobem vývoj vegetace. Porosty jsou stresované a vykazují deficity živin.

V tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro pšenici ozimou
  2. Doporučení pro řepku ozimou
  3. Doporučení pro ječmen jarní
  4. Šetřete náklady - správnou manipulací se suspenzemi YaraVita
  5. Záznam přednášky o listových hnojivech YaraVita

Pšenice ozimá

Později seté ozimé pšenice stále ještě odnožují a je u nich významně opožděn vývoj dostatečně funkčního kořenového aparátu. Děje se tak vlivem nízké teploty půdy a místy také kvůli sušší vrstvě půdy ve vrchní části půdního profilu. Tyto porosty pak nejsou schopny přijímat z půdy dodaný dusík a další živiny jako je také fosfor, který je klíčový pro tvorbu a vývoj kořenů.

Řešení tohoto problému nabízí správně zvolená listová výživa a stimulace. V tomto případě doporučujeme aplikovat na list osvědčený YaraVita KOMBIPHOS (P, K, Mg, Mn, Zn) v dávce 3 l/ha společně s novým biosimulantem YaraVita MARIS v dávce 1l/ha.

YaraVita MARIS obsahuje vysoce koncentrované polysacharidy, mannitol, který je zdrojem energie a působí proti extrémnímu osmotickému stresu, algináty pro stimulaci růstu a příjmu živin, antioxidanty ze skupiny florotaninů, aminokyseliny a bílkoviny, které podporují metabolismus a zvyšují toleranci k abiotickému stresu a draslík pro zvýšení kvalitativních parametrů

Do standardně vyvíjejících se pšenic doporučujeme aplikovat na list plodinový komplex YaraVita GRAMITREL v dávce 2 l/ha.

Řepka ozimá

U řepek ve fázi prodlužovacího růstu doporučujeme aplikovat YaraVita BRASSITREL PRO v dávce 3 l/ha.

Pokud jsou řepky ve vývoji již dále (před butonizací) doporučujeme doplnit bór a síru pro podporu kvetení prostřednictvím listových hnojiv YaraVita BORTRAC a YaraVita THIOTRAC v dávkách 1 + 3 l/ha. Aplikace lze spojit s POR.

Ječmen jarní

Sledujte stav vzcházejících porostů a až při dostatečné listové ploše aplikujte listové hnojivo YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha na podporu kořenového systému a energetického metabolismu rostlin.

V případě abiotického stresu způsobeného suchem nebo nízkými ranními teplotami přidejte ke KOMBIPHOSU biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha. Aplikaci lze provádět společně s POR.

Práce se suspenzemi YaraVita

Na závěr nám dovolte drobné připomenutí správné manipulace s hnojivy YaraVita. S ohledem na vysoký obsah živin v suspenzích YaraVita (až 700 g/l) a všudypřítomné gravitaci je vhodné kanystry vždy před použitím protřepat (jak můžete vidět v tomto videu). Správnou manipulací si tak usnadníte vyprázdnění kanystru a zabráníte zbytečným ztrátám vynaložených prostředků.

Záznam přednášky o listových hnojivech YaraVita

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?