října 20, 2022

Aktuální doporučení k výživě - říjen 2022

Od: Pavel Janík

Vzhledem k ideálnímu průběhu podzimu s dostatečným množstvím srážek a slunečního svitu je většina porostů řepek v dobrém až velmi dobrém stavu a vyžadují regulaci, což je ideální příležitost pro společnou aplikaci listové výživy.

V tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro řepku
  2. Doporučení pro pšenici
  3. Nabídka NPK hnojiv pro podzim

Řepka

Vzhledem k ideálnímu průběhu podzimu s dostatečným množstvím srážek a slunečního svitu je většina porostů řepek v dobrém až velmi dobrém stavu a vyžadují regulaci, což je ideální příležitost pro společnou aplikaci listové výživy.

Doporučujeme použití listového hnojiva YaraVita BRASSITREL PRO v dávce 3 l/ha. Toto hnojivo obsahuje důležité mikroprvky pro přezimování B, Mn a Mo a velké množství Mg a Ca.

U nevyrovnaných porostů je ještě čas podpořit tvorbu kořenů a kondici porostu aplikací YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha. K této aplikaci lze přidat i poslední podzimní dávku bóruYaraVita BORTRAC v dávce 1 l/ha.

Míchat v pořadí 1. YaraVita KOMBIPHOS, 2. YaraVita BORTRAC.

Pšenice

U intenzivně pěstovaných porostů ve fázi 4-6 listů doporučujeme aplikaci 1,5- 2 l/ha listového hnojiva YaraVita GRAMITREL (Mg, Mn, Cu, Zn, N) pro vyvážený růst v pozdním podzimu a dobré přezimování, které je základem pro dobrý výnos.

Vhodná velikost porostů pro listovou aplikaci je naznačena na obrázcích níže.

.

Aktuální nabídka NPK hnojiv YaraMila

YaraMila NPK 12-24-12 + 2MgO +2S gran., BB á 600 kg
Původ zboží Yara Suomi, Uusikaupunki, Finsko

YaraMila NPK 10-24-24 + 2S + B, Mn, Zn granulované, BB á 600 kg
Původ zboží Yara Suomi, Uusikaupunki, Finsko

Všechna naše YaraMila NPK hnojiva obsahují na rozdíl od většiny NPK hnojiv také rychlý nitrátový dusík, ostatní NPK mají zpravidla jen amoniakální dusík.

Fosfáty použité k výrobě našich hnojiv YaraMila jsou z poloostrova Kola, jsou velice čisté bez přítomnosti nežádoucích látek a hnojiva takto vyrobená, i když jsou na trh uváděna jako HNOJIVA ES/CE, splňují limity těžkých kovů dle českého zákona 299/2021 Sb.

Naše hnojiva YaraMila NPK obsahují také důležitý hořčík (Mg) a síru (S) – vyjádřeno jak S nikoliv jako SO3 (Sx2,5 = SO3).

 

Práce se suspenzemi YaraVita

Na závěr nám dovolte drobné připomenutí správné manipulace s hnojivy YaraVita. S ohledem na vysoký obsah živin v suspenzích YaraVita (až 700 g/l) a všudypřítomné gravitaci je vhodné kanystry vždy před použitím protřepat (jak můžete vidět v tomto videu). Správnou manipulací si tak usnadníte vyprázdnění kanystru a zabráníte zbytečným ztrátám vynaložených prostředků.

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?