února 19, 2024

Doporučení pro první jarní zásahy u pšenice ozimé a řepky

Od: Pavel Janík

V letošním roce je situace výrazně odlišná od předcházejících sezón. Ve většině oblastí je vrchní vrstva půdy přemokřená, v půdě je málo vzduchu, přímrazky jsou v nedohlednu a termín hnojení se bude určovat spíš podle možnosti fyzicky vstoupit na pozemky než podle ideálního data pro výživu rostlin. Tomu je potřeba přizpůsobit výběr hnojiva a dávku.

Po letošním nezvykle vlhčím průběhu podzimu a zimy jsou vodorozustné živiny, především nitrátový dusík a síra, posunuty hlouběji v půdním profilu mimo dosah současného kořenového systému rostlin. Hodnoty N-min ve vrstvě 0-30 cm jsou velice nízké. Navíc přemokřená půda zpomaluje regeneraci a nárůst jarního kořenového vlášení. Mezi oblastmi i jednotlivými pozemky jsou výrazné rozdíly a je třeba se s rýčem podívat na svoje pozemky. 

Platí to vždy a v letošním roce ještě výrazněji, že je výhodou, pokud máte nakoupená nitrátová hnojiva YaraBela SULFAN (24N + 6,5S + 10CaO vodoroz.) a YaraBela NITROMAG (27N + 4MgO + 3,5CaO vodoroz.), u kterých v těchto různorodých podmínkách snadno splníte nároky ozimů na dobu maximální potřebné koncentrace přijatelného dusíku v půdě. Řešením jsou dělené dávky a jejich velikost je určena termínem aplikace. Dosáhnete tak nejvyššího využití dodaných živin.

Pšenice ozimá

U méně zapojených pšenic, ve srovnání s řepkami, dochází alespoň k rychlejšímu osychání povrchu půdy. Vzhledem k malému kořenovému systému doporučujeme, pokud se podaří nyní vstoupit do porostu, dávku 1 q/ha YaraBela SULFAN (případně YaraMila NP 26-14 + 2S, YaraBela NITROMAG). Další dávka bude následovat až s výrazným obnovením jarní vegetace za cca za 2 až 3 týdny.

U porostů poškozených mrazem, na zamokřených půdách a půdách s nedostatkem vzduchu (týká se jak lehkých půd bez organiky tak těžkých půd) doporučujeme dodat fosfor, který je v takových podmínkách pro rostliny z půdy těžko přijatelný, listovým hnojivem YaraVita KOMBIPHOS (440g/l P2O5, K, Mg, Mn, Zn) v dávce 3 l/ha. U horších porostů s malým kořenovým systémem přidejte ještě k této apliakci biostimulant YaraVita LEOTRAC v dávce 1 l/ha pro fyziologickou podporu tvorby kořenů. 

Všechna hnojiva YaraVita mají smáčedla a lepidla, nemusíte se bát smyvu srážkami a vstup živin přes list do rostlin je zaručen. 

Pokud máte porosty pozdě seté a budete potřebovat podpořit odnožování. pripravte si YaraVita MANTRAC (508g/l Mn) v dávce 0,3 až 0,5 l/ha pro společnou aplikaci s morforegulátorem na podporu odnožování.

kořeny pšenice - únor 2024

Řepka ozimá

Proti předešlým ročníkům zmrzla větší část listové plochy. Část dusíku z těchto odumřelých listů bude řepkám k dispozici po mineralizaci v druhé fázi vegetace. I pod řepkami je minimální množství minerálního dusíku a síry

Obnova kořenového systému také probíhá velice pozvolna, proto i u řepek doporučujeme začít včasnou dávkou 1 až 1,5 q/ha YaraBela SULFAN a další dávkou 2 až 3 q/ha navázat s odstupem dle průběhu počasí a vývoje vegetace za cca za 2 až 3 týdny.

Listové hnojivo YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha aplikujeme pouze u řepek s menším kořenovým systémem, podmínkou je aktivní listová plocha.

kořeny řepky - únor 2024

Cenově výhodné funkční balíčky YaraVita

Zvyšte efektivitu dodaných živin a ušetřete společnou aplikací listových hnojiv a biostimulantů YaraVita extra 5 %.

Také v letošní sezoně jsme pro vás připravili funkční balíčky listových hnojiv a biostimulantů s cenovým zvýhodnění při společném nákupu. 

Nad rámec zajímavého meziročního snížení cen listových hnojiv YaraVita, tak můžete získat ještě dodatečnou slevu 5 %.

Více informací o balíčcích YaraVita

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?