května 12, 2020

Aktuální doporučení k výživě rostlin (Květen 2020)

Od: Pavel Janík

Přinášíme Vám aktuální agrotechnická doporučení k hnojení plodin platná pro květen 2020.

Pšenice ozimá

U nejranějších pšenic, kde už se objevil praporcový list, doporučujeme aplikovat kvůli suchu chybějící zinek na list ve formě hnojiva YaraVita ZINTRAC v dávce 0,3 l/ha. Pro lepší využití dodaného dusíku spojit s aplikací YaraVita COPTRAC v dávce 0,2 l/ha a pro zpevnění pletiv lze ještě dodat 0,1 - 0,2 l/ha YaraVita BORTRAC.

Pro udržení aktivní listové plochy a především praporcového listu, doporučuje i nadále aplikovat do porostů hořčík ve formě listového hnojiva YaraTera MAGNITRA v dávce 3-5l/ha. Vše lze spojit s aplikací POR.

Všechny výše uvedené jednotlivé aplikace lze pro zjednodušení nahradit aplikací 1l/ha YaraVita GRAMITREL.

Ječmen jarní

Jarní ječmeny jsou v závislosti na době setí a průběhu srážek ve fázi sloupkování BBCH 31-34. V této fázi je důležité jim dodat klíčové mikroprvky (Zn, Mn, Cu) a také hořčík. Uvedené živiny snadno do porostů dodáte formou listového hnojiva YaraVita GRAMITREL v dávce 2 l/ha. Aplikaci lze kombinovat s POR.

Kukuřice

Kukuřice mají aktuálně 2-5 listů a koncem týdne, po přechodu studené fronty, bude vhodný okamžik pro aplikaci listového hnojiva YaraVita ZEATREL s vysokým obsahem fosforu v dávce 3-5l/ha, který jim pomůže k obnovení růstu.

Kukuřice vzchází v letošním roce velmi nerovnoměrně, jsou stresovány zároveň suchem, a proto je důležité se zaměřit na dodání fosforu přes list pro podporu celkového energetického metabolismu rostliny.

Mák

Vzhledem k nepříznivému počasí během vzcházení jsou stavy porostů máku velmi rozdílné. Doporučujeme porosty, které mají 4-6 listů posílit aplikací fosforu na list prostřednictvím YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3l/ha pro lepší zvládání sucha a střídání teplot.

U lepších porostů s 6-8 listy doporučujeme aplikovat YaraVita BRASSITREL v dávce 3l/ha pro dodání klíčového bóru a hořčíku. Po této aplikaci při dalším vstupu aplikujte 0,3 - 0,5 l/ha YaraVita ZINTRAC.

Pozor, tyto aplikace nelze spojit dohromady - společně se BRASSITREL + ZINTRAC sráží!

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?