dubna 04, 2024

Aktuální doporučení k výživě - duben 2024

Od: Pavel Janík

Předpověď počasí i nadále slibuje výrazně nadprůměrné teploty, doprovázené tento týden jěště navíc silným větrem, který vysušuje povrchovou vrstvu půdy především u zasetých jařin a ozimých obilovin.

Vývoj vegetace je velmi rychlý a proto veškeré listové aplikace směřujeme k doplnění hořčíku, vápníku a mikroprvků tak, aby rostliny byly schopné efektivně využít dusík dodaný pevnými hnojivy. Navíc vzhledem k neobvykle vysokým teplotám v tomto období a denním amplitudám doporučujeme aplikaci protistresových biostimulantů.

Řepka ozimá

U řepek se snažíme dohnojit poslední dávkou dusíku, vegetace je výrazně napřed. Vzhledem k absenci síry v půdě po zimě doporučujeme i pro toto poslední hnojení YaraBela SULFAN s obsahem 6,5% síry (6% vodorozpustné) a 10% vodorozpustného vápníku pro posílení buněčných stěn a pevnější pletiva. 

Řepky teď mají maximální potřebu čerpání živin díky bujnému růstu. Proto doporučujeme předejít možným deficiencím aplikací listového hnojiva s klíčovými mikroprvky a vedlejšími živinami YaraVita BRASSITREL PRO (B, MgO, CaO, Mn, Mo a N) v dávce 3 l/ha v kombinaci s 1l/ha biostimulantu YaraVita MARIS

YaraVita MARIS pomůže zvládat stres z nízkých ranních a vysokých odpoledních teplot a z počínajícího sucha. Dodané živiny zajistí optimální vývoj porostů řepky a biostimulant navíc podpoří jejich využití a zmírní případný abiotický stres. Můžete využít zvýhodněnou cenu v “balíčku” (viz níže). Lze míchat s POR. 

U porostů řepky, které jsou ve velmi špatném stavu a jen těsně unikly zaorání, doporučujeme nízkonákladovou variantu ve formě YaraVita BORTRAC 1,5 l/ha a YaraTera KRISTA MgS v dávce 5kg/ha

řepka duben 2024

Pšenice ozimá

Do horších, ne úplně zdravě vypadajících porostů a pozdě setých porostů doporučujeme co nejrychlejší listovou aplikaci fosforu jako pohotové energie ve formě YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha společně s 1 l/ha biostimulantu YaraVita LEOTRAC, který podpoří vývoj kořenového systému. Lze míchat s POR. 

S oteplením se dá předpokládat rychlý růst porostů a tím větší potřebu živin a proto doporučujeme v období sloupkování podobně jako u řepky upřednostnit hnojiva s nitrátovou formou N, třeba již zmiňovaný YaraBela SULFAN (24N + 6,5S + 10 CaO)

U dobrých porostů je ideální čas na začátku sloupkování aplikovat listové hnojivo s klíčovými mikroprvky YaraVita GRAMITREL (Mg, Mn, Cu, Zn a N) v dávce 2 l/ha společně s 1 l/ha biostimulantu YaraVita MARIS pro lepší využití dodaných živit a zvládání neobvykle vysokých teplot a povrchových přísušků. Můžete využít zvýhodněnou cenu v “balíčku”.

Ječmen jarní

Všechny plochy jsou zasety a porosty jsou v různé fázi vzcházení. 

V místech, kde je již nyní patrný nedostatek vláhy ve vrchní vrstě ornice, doporučujeme posílit tvorbu kořenů v od fáze 4 až 6 listů aplikaci fosforu jako pohotové energie ve formě YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha společně s 1 l/ha biostimulantu YaraVita LEOTRAC, který podpoří vývoj kořenového systému. Ječmen má tak čas se lépe připravit na případné přísušky. Lze míchat s POR.

Kukuřice

Pokud jste si ještě nezajistili, můžete objednat u distributorů oblíbenou velmi kvalitně granulovanou močovinu z našeho závodu Yara Ferrara v Itálii. Pozor, nové dodávky jsou ve vacích á 700 kg s novým obchodním názvem YaraVera EURA 46N, který je uveden na vacích, nejde o překlep..

Cenově výhodné funkční balíčky YaraVita

Zvyšte efektivitu dodaných živin a ušetřete společnou aplikací listových hnojiv a biostimulantů YaraVita extra 5 %.

Také v letošní sezoně jsme pro vás připravili funkční balíčky listových hnojiv a biostimulantů s cenovým zvýhodnění při společném nákupu. 

Nad rámec zajímavého meziročního snížení cen listových hnojiv YaraVita, tak můžete získat ještě dodatečnou slevu 5 %.

Více informací o balíčcích YaraVita

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?