května 24, 2021

Aktuální doporučení k výživě #2 - květen 2021

Od: Tomáš Sláma

Vegetace přes stále spíše chladnější období postupuje kupředu, ale velmi nestálé počasí komplikuje i nadále vstupy do porostů. Přetrvávají velké rozdíly mezi regiony a to se odráží i v našem doporučení.

V tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro pšenici ozimou
  2. Doporučení pro řepku ozimou
  3. Doporučení pro ječmen jarní
  4. Doporučení pro kukuřici
  5. Doporučení pro brambory
  6. Doporučení pro cukrovou řepu
  7. Aktuální stav porostů dle listových rozborů - Laboratoř Postoloprty
  8. Šetřete náklady - správnou manipulací se suspenzemi YaraVita

Pšenice ozimá

Do pšenic ve fázi sloupkování můžete ještě aplikovat na list plodinový komplex YaraVita GRAMITREL (Mg, Zn, Cu, Mn) v dávce 1 l/ha. Dodáte jim tak pro fotosyntézu důležitý hořčík a také letos často deficitní zinek.

Pro cílené řešení silného deficitu zinku aplikujte samostatně listové hnojivo YaraVita ZINTRAC v dávce 0,5 l/ha a pro udržení aktivní listové plochy důležitý hořčík ve formě listového hnojiva YaraTera MAGNITRA-L v dávce 5 l/ha až do fáze plně vyvinutého praporcového listu. Aplikaci lze spojit s POR.

U nejranějších pšenic, které jsou již ve svém vývoji o něco dále, se v příštím týdnu už může objevit praporcový list a tam doporučujeme provést poslední aplikaci mikroprvků jako je zinek a měď.

Měď je důležitá pro zpracování nitrátového dusíku uloženého v listech a stéblech a jeho zabudování do vznikajícího klasu. Zinek zvyšuje odolnost proti silnému slunečnímu záření a slouží k řádnému průběhu fyziologických procesů v rostlině. Aplikujte 0,2 l/ha YaraVita COPTRAC a 0,3 l/ha YaraVita ZINTRAC.

Řepka ozimá

Řepky jsou momentálně v plném květu. Hlavně v oblastech, kde byly na jaře vyšší srážkové úhrny, byl v listových rozborech zaznamenán nižší obsah síry.

Proto po ukončení kvetení doporučujeme ještě aplikovat pro vyšší olejnatost listové hnojivo se sírou a dusíkem YaraVita THIOTRAC v dávce 3 l/ha, který rovněž přispěje k lepšímu zdravotnímu stavu rostlin.

Pokud jste nestihli před květem dát druhou dávku bóru přidejte také listové hnojivo YaraVita BORTRAC v dávce 1 l/ha pro zpevnění buněčných stěn a zdárný vývoj šešulí. Aplikaci lze spojit s POR.

Ječmen jarní

Do odnožených porostů aplikujte listové hnojivo YaraVita GRAMITREL v dávce 2 l/ha pro dodání pro obiloviny klíčových mikroprvků jako je Cu, Mn a Zn a také Mg pro dostatečně aktivní listovou plochu.

V případě abiotického stresu způsobeného zimou nebo větším množstvím srážek přidejte ke GRAMITRELU biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha. Aplikaci lze provádět společně s POR.

YaraVita MARIS obsahuje vysoce koncentrované polysacharidy, mannitol, který je zdrojem energie a působí proti extrémnímu osmotickému stresu, algináty pro stimulaci růstu a příjmu živin, antioxidanty ze skupiny florotaninů, aminokyseliny a bílkoviny, které podporují metabolismus a zvyšují toleranci k abiotickému stresu a draslík pro zvýšení kvalitativních parametrů.

Kukuřice

Kukuřice řádkuje a už podle žlutozelené barvy je zřejmé, že jí současný průběh počasí moc nevyhovuje. e Pro podporu správného růstu a vývoje doporučujeme proto aplikovat na kukuřici foliárně fosfor jako pohotovou energii ve formě hnojiva YaraVita ZEATREL (P, K, Mg a Zn) a to nejlépe ve fázi 4 až 6 listů v dávce 5 l/ha. Lze spojit s POR.

Brambory

U raných brambor pod agrotextilií zkontrolujte velikost hlíz. Při velikosti 10 až 15 mm u nejvíc narostlých hlíz aplikujte YaraVita KOMBIPHOS v dávce 10 l/ha. Při současném chladném počasí je vhodné po této aplikaci porost opět zakrýt. Lze kombinovat s POR.

Cukrová řepa

Ve fázi 6 až 8 listů aplikujte 1.dávku listového hnojiva YaraVita BRASSITREL PRO v dávce 3 l/ha pro dodání důležitých živin, jako je Mg, Ca, B, Mn a Mo. Pro lepší zvládání abiotického stresu přidejte rostlinný biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha.

Tuto kombinaci lze bezproblémově provádět spolu s herbicidy včetně CONVISO technologie, nicméně platí, že pro maximální využití dodaných živin rostlinami cukrovky je lepší aplikovat výživu odděleně.

Aktuální stav porostů dle listových rozborů

Krátký rozhovor s Ing. Janem Adamcem, specialistou na výživu z Laboratoře Postoloprty o aktuálních výsledcích listových rozborů.

Práce se suspenzemi YaraVita

Na závěr nám dovolte drobné připomenutí správné manipulace s hnojivy YaraVita. S ohledem na vysoký obsah živin v suspenzích YaraVita (až 700 g/l) a všudypřítomné gravitaci je vhodné kanystry vždy před použitím protřepat (jak můžete vidět v tomto videu). Správnou manipulací si tak usnadníte vyprázdnění kanystru a zabráníte zbytečným ztrátám vynaložených prostředků.

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?