března 24, 2023

Doporučení k výživě plodin - březen 2023

Od: Vojtěch Kovařík

V dnešním článku najdete doporučení pro řepku, pšenici, ječmen a další jařiny.

Řepka ozimá

U řepky ozimé jsou pohnojené všechny plochy regenerační dávkou dusíku a v teplejších oblastech některé plochy už i 1. produkční dávkou.

Pro další dávky dusíku nutného pro období dlouživého růstu řepky (z hlediska výživy řepky kritického období) doporučujeme hnojiva obsahující nitrátovou formu dusíku s rychlou odezvou na hnojení a nízkými ztrátami oproti hnojivům obsahující pomaleji působící amidický N (DAM, močovina).

Z naší nabídky je vhodnou volbou YaraBela SULFAN (24N + 6,5S + 10 CaO) s 50% podílem rychlého a dobře přijímaného nitrátového N v dávce 2-3 q/ha. Tím zajistíte lepší využití aplikovaného dusíku a také vyšší návratnost vynaložených finančních prostředků.

Do prospívajících porostů, které se chystají k dlouživému růstu doporučujeme aplikovat listové hnojivo s klíčovými mikroprvky YaraVita BRASSITREL PRO (B, MgO, CaO, Mn, Mo a N) v dávce 3 l/ha v kombinaci s 1l/ha biostimulantu YaraVita MARIS. Dodané živiny zajistí optimální vývoj porostů řepky a biostimulant ještě podpoří jejich využití a zmírní případný dopad abiotického stresu. Lze míchat s POR.

Do horších porostů s dostatečnou listovou plochou doporučujeme aplikovat v dávce 3l/ha YaraVita KOMBIPHOS s vysokým obsahem fosforu (440g/l) jako pohotovou energii pro zdárný růst a vývoj. Díky nízkému pH (3) dokáže toto hnojivo v kombinací s insekticidy snížit žádoucím způsobem pH tankmixu, což může zlepšit fungování některých přípravků. Ideálních výsledků dosáhnete v kombinaci s 1 l/ha biostimulantu YaraVita LEOTRAC, který podpoří vývoj kořenového systému.

 

Dusík se vyplatí aplikovat variabilně i bez dotace

Využijte bezplatného přístupu do naší aplikace Yara Atfarm a vygenerujte si pro svá pole řepky nebo pšenice mapy pro variabilní aplikaci N, které snadno nahrajete do svého rozmetadla.

 

Pšenice ozimá

Do horších a pozdě setých porostů doporučujeme po zvýšení denních teplot co nejrychlejší listovou aplikaci fosforu jako pohotové energie ve formě YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha společně s 1l/ha biostimulantu YaraVita LEOTRAC, který podpoří vývoj kořenového systému. Lze míchat s POR.

S oteplením se dá předpokládat rychlý růst porostů a proto doporučujeme v období sloupkování podobně jako řepky upřednostnit hnojiva s nitrátovou formou N, třeba již zmiňovaný YaraBela SULFAN.

U nejranějších odrůd bude možné na začátek sloupkování aplikovat listové hnojivo s klíčovými mikroprvky (Mg, Mn, Zn, Cu a N) YaraVita GRAMITREL v dávce 2 l/ha společně s 1l/ha biostimulantu YaraVita MARIS pro lepší využití dodaných živit a zmírnění dopadů případého abiotického stresu.

 

Ječmen jarní a další jařiny (mák, slunečnice)

V některých oblastech je zaseto, jinde začalo nebo se chystá setí jařin.

Pro zdárný počáteční růst a vývoj doporučujeme provést základní hnojení NP nebo NPK hnojivy před setím nebo ještě lépe pod patu pro lepší využití dodaných živin. Pokud nemáte ještě zajištěno, je možné stále objednávat naše osvědčené granulované NP hnojivo YaraMila NP 26-14 + 2S.

 

Kukuřice

Do připravovaných porostů kukuřice můžete objenávat granulované NP hnojivo YaraMila MAIS NP 19-17 + 6S + 4MgO + B + Zn. Předpokládané dávkování je 1,5-2 q/ha.

 

Zvyšte efektivitu dodaných živin a ušetřete společnou aplikací listových hnojiv a biostimulantů YaraVita 9 % na hektar!

Připravili jsme pro vás tyto funkční balíčky pro společnou aplikaci.

Zdravá obilovina 

YaraVita GRAMITREL + YaraVita MARIS v poměru 2:1 - SLEVA 9%

Zdravá olejnina

YaraVita BRASSITREL PRO + YaraVita MARIS v poměru 3:1 - SLEVA 9%

Zdravý kořen

YaraVita KOMBIPHOS + YaraVita LEOTRAC v poměru 3:1 - SLEVA 8%

Slevy jsou počítány z orientačních cen YaraVita na konečného uživatele a platí při společném nákupu uvedených produktů v daném poměru.

Pro konkrétní cenovou nabídku kontaktujte svého distributora nebo regionálního zástupce firmy Yara.

Kontakty na zástupce Yara

Aktuální nabídka NP a NPK hnojiv YaraMila

MAIS NP 19-17 + 6S + 4MgO + Zn + B

6,5 % nitrátového N a 12,2 % P2O5 ve vodorozpustné formě. Především pro hnojení kukuřic pod patu, kde se uplatňuje organické hnojení statkovými hnojivy nebo digestáty.

NP 26-14 + 2S

11 % nitrátového N a 10,1 % P2O5 ve vodorozpustné formě. Pro porosty řepky ozimé na půdách s vysokou zásobeností K2O nebo na pozemky, kde byl použit digestát nebo cukrovarnické výpalky.

NPK 8-20-28 + 2MgO + 3,4S + B + Zn

1 % nitrátového N a 18,5 % P2O5 ve vodorozpustné formě. Vhodné pro podzimní hnojení řepky na půdách s nízkou nebo střední zásobou P a K.

NPK 10-13-25 + 2MgO + 3,4S + B

2,8 % nitrátového N a 10,8 % P2O5 ve vodorozpustné formě. Vhodné pro použití především do ozimých obilovin.

NPK 10-24-24 + 2Mg + 2S + B, Fe, Mn a Zn

1,2 % nitrátového N a 21,8 % P2O5 ve vodorozpustné formě. K základnímu hnojení ozimů na podzim a to zejména řepky, a také k základnímu hnojení jařin.

NPK 12-24-12 + 2MgO + 3S

3,1 % nitrátového N a 18,4 % P2O5 ve vodorozpustné formě. Vhodné pro ozimé plodiny seté na pozemcích s dobrou zásobeností K2O.

NPK 20-7-10 + 3MgO + 4S

7,8 % nitrátového N a 5,2 % P2O5 ve vodorozpustné formě. Vhodné k regeneračnímu hnojení ozimů na jaře základnímu hnojení jařin, kde je požadavek na mírné dohnojení fosforem a draslíkem.

Všechna naše YaraMila NPK hnojiva obsahují na rozdíl od většiny NPK hnojiv také rychlý nitrátový dusík, ostatní NPK mají zpravidla jen amoniakální dusík.

Fosfáty použité k výrobě našich hnojiv YaraMila jsou z poloostrova Kola, jsou velice čisté bez přítomnosti nežádoucích látek a hnojiva takto vyrobená, i když jsou na trh uváděna jako HNOJIVA ES/CE, splňují limity těžkých kovů dle českého zákona 299/2021 Sb.

Naše hnojiva YaraMila NPK obsahují také důležitý hořčík (Mg) a síru (S) – vyjádřeno jak S nikoliv jako SO3 (Sx2,5 = SO3).

 

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?