května 10, 2024

Aktuální doporučení k výživě - květen 2024

Od: Tomáš Sláma

Výrazné ochlazení s ranními mrazy vystřídalo opětovné oteplení na úroveň okolo 20°C. Oteplení bylo doprovázeno větrným počasím, které bohužel prohloubilo ještě více nedostatek vláhy v některých oblastech a tím i deficity živin v rostlinách.

Naštěstí v úterý jsme se konečně dočkali významnějších srážek na většině území. Srážky a listové aplikace klíčových živin mohou rostlinám pomoci rychlejí zvládnout důsledky abiotického stresu z uplynulých týdnů.

V dnešním článku najdete: 

  1. Doporučení pro řepku
  2. Doporučení pro pšenici
  3. Doporučení pro ječmen
  4. Doporučení pro mák
  5. Doporučení pro cukrovku
  6. Doporučení pro rané brambory
  7. Doporučení pro chmel

Řepka ozimá

Porosty řepky jsou velice rozdílné, na většině řepek se tvoří šešule a již nyní jsou kromě poškození škůdci znatelná patra poškozená mrazem (viz foto  níže). 

Kromě ploch, do kterých už nechcete investovat, po odkvětu řepky aplikujte spolu s POR listové hnojivo YaraVita THIOTRAC (326g S, 200g N/litr) v dávce 3 l/ha pro zvýšení olejnatosti semen a pro udržení zdravé rostliny. 

Pokud jste na jaře stihli aplikovat bór pouze jednou, přidejte k YaraVita THIOTRAC ještě YaraVita BORTRAC v dávce 1 l/ha, některé porosty v listových rozborech ukazovaly přetrvávající deficit bóru.  Lze míchat s POR..

vymrzla repka

Pšenice ozimá

U ranějších porostů s vyvinutým praporcovým listem doporučujeme zkontrolovat potřebu dohnojení dusíkem pomocí přístroje Yara N-Tester a aplikovat příslušnou kvalitativní dávku. Pokud máte možnost variabilní aplikace dusíku, zpracujte si zdarma na webových stránkách Yara Atfarm aplikační mapu pro variabilní dávkování dusíku.

Pro posílení aktivní listové plochy s dostatkem chlorofylu a tím intenzivnější fotosyntézu, aplikujte hořčík ve formě listového hnojiva YaraTera MAGNITRA v dávce 5 l/ha v kombinaci s YaraVita ZINTRAC (700 g Zn/litr) v dávce 0,3 l/ha  pro ochranu proti intenzivnímu slunečnímu záření a YaraVita COPTRAC (510 g Cu/litr) v dávce 0,2 l/ha pro zvýšení efektivity hnojení dusíkem a posílení stébla

Alternativně jako uživatelsky jednodušší řešení lze také použít komplexní listové hnojivo do obilovin YaraVita GRAMITREL (Mg, Cu, Mn a Zn) v dávce 1 l/ha. Nemusíte nic míchat. Lze spojit do jedné aplikace s POR.

YaraVita Gramitrel - funkce živin

Ječmen jarní

Na odnožené porosty s dostatečnou listovou plochou aplikujte listové hnojivo YaraVita GRAMITREL (Mg, Cu, Zn, Mn) ve fázi sloupkování v dávce 2 l/ha pro udržení aktivní zelené listové plochy s dostatečným obsahem chlorofylu a celkově vyrovnaný vývoj odnoží. 

Pro zlepšení využití dodaných živin a snížení stresu ze sucha, přidejte ještě biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha. Lze míchat s POR..

Mák

Pro podporu opožděných, zimou a suchem stresovných porostů s alespoň nějakou listovou plochou aplikujte YaraVita KOMBIPHOS (P, K, Mg, Mn, Zn) v dávce 3 l/ha. 

Růst kořenového systému můžete dále podpořit přidáním biostimulantu YaraVita LEOTRAC v dávce 1 l/ha.

Cukrovka

Vývoj porostů je velmi rozdílný, někde se i přesévalo. Do špatně vyvinutých nebo poškozených porostů aplikujte YaraVita KOMBIPHOS (P, K, Mg, Mn, Zn) v dávce 3 l/ha. 

Růst kořenového systému můžete dále podpořit přidáním biostimulantu YaraVita LEOTRAC v dávce 1 l/ha. Pro tento zásah jsou potřeba alespoň 4 listy. 

U porostů, které se dostanou do fáze 6 až 8 listů aplikujte první dávku listového hnojiva YaraVita BRASSITREL PRO (B, Mg, Ca, Mn a Mo) v dávce 3 l/ha. S tímto zásahem čekáme na větší pokryvnost listovou plochou.

Brambory rané

Právě teď je čas na podporu nárůstu hlíz u raných brambor pro první sklizeň.

Aplikujte listové hnojivo YaraVita KOMBIPHOS (P, K, Mg, Mn, Zn) v dávce 10 l/ha ve fázi od velikosti hlíz 15 až 20 mm

Pro snížení stresu po odstranění plachet přidejte biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha. Lze míchat s POR.

Chmel

Pro zajištění dostatečné výživy fosforem od prvních fází růstu než se plně rozvine letní kořání doporučujeme od velikosti chmele 1,5 m aplikaci YaraVita ZEATREL (P, K, Mg, Zn) v dávce 3 l/ha. 

Pokud budete tuto aplikaci provádět později, při veliikosti chmele 2 až 3 m zvyšujeme dávku na 5 l/ha a přidáme YaraVita BORTRAC v dávce 1 l/ha. Tento zásah se týká i chmele pod kapkovou závlahou, protože zpravidla ještě není zprovozněna.

Cenově výhodné funkční balíčky YaraVita

Zvyšte efektivitu dodaných živin a ušetřete společnou aplikací listových hnojiv a biostimulantů YaraVita extra 5 %.

Také v letošní sezoně jsme pro vás připravili funkční balíčky listových hnojiv a biostimulantů s cenovým zvýhodnění při společném nákupu. 

Nad rámec zajímavého meziročního snížení cen listových hnojiv YaraVita, tak můžete získat ještě dodatečnou slevu 5 %.

Více informací o balíčcích YaraVita

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?