dubna 19, 2023

Doporučení k výživě plodin - duben 2023 #2

Od: Tomáš Sláma

Aktuální doporučení pro 2. polovinu dubna do porostů řepky, pšenice a ječmene jarního.

Řepka ozimá

V chladnějších oblastech s opožděným vývojem porostů doporučejeme dodat řepkám klíčové mikroprvky prostřednictvím listového hnojiva YaraVita BRASSITREL PRO (B, MgO, CaO, Mn, Mo a N), které se aplikuje v průběhu dlouživého růstu v dávce 3 l/ha.

V listových rozborech se objevuje nedostatek manganu (hraje klíčovou roli ve fotosyntéze a zlepšuje obsah oleje), který je způsoben chladným a vlhkým průběhem počasí. Pokud se nechystáte aplikovat výše uvedený komplex mikroprvků YaraVita BRASSITREL PRO, který obsahuje dostatečné množství manganu, dodejte chybějící mangan prostřednictvím listové aplikace jednodruhového speciálu YaraVita MANTRAC PRO v dávce 0,3 l/ha.

Pokud jste ještě nedokončili aplikaci bóru, doporučujeme ji provést před kvetením. Opět ji zajišťuje buď výše zmíněná aplikace komplexu mikroprvků YaraVita BRASSITREL PRO nebo ji zajistíte prostřednictvím jednodruhového speciálu YaraVita BORTRAC v dávce 1 l/ha. Lze spojit s aplikací YaraVita MANTRAC.

 

Pšenice ozimá

Pšenice jsou na začátku sloupkování, zde doporučujeme použití listového hnojiva s klíčovými mikroprvky pro obiloviny YaraVita GRAMITREL (Mg, Mn, Zn, Cu a N) v dávce 2 l/ha. Touto aplikací vyřešíte i případný nedostatek manganu.

U pšenic, které jsou vývojově už dále, doporučujeme aplikaci hořčíku prostřednictvím YaraTera MAGNITRA v dávce 5 l/ha. Lze spojit s aplikací POR.

 

Ječmen jarní

Po vydatných srážkách mohou některé porosty trpět nedostatkem vzduchu v půdě. Toto období rostlinám pomůže překlenout aplikace YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha společně s biostimulantem YaraVita LEOTRAC v dávce 1 l/ha. Zmíněná kombinace je dostupná ve zvýhodněném cenovém balíčku.

V případě, že už některé porosty budou na konci odnožování, doporučujeme do nich aplikovat komplex klíčových mikroprvků prostřednictvím listového hnojiva YaraVita GRAMITREL (Mg, Mn, Zn, Cu a N) v dávce 2 l/ha.

 

Kukuřice, slunečnice

Do připravovaných porostů kukuřice můžete objenávat granulované NP hnojivo YaraMila MAIS NP 19-17 + 6S + 4MgO + B + Zn. Předpokládané dávkování je 1,5-2 q/ha.

 

Zvyšte efektivitu dodaných živin a ušetřete společnou aplikací listových hnojiv a biostimulantů YaraVita 9 % na hektar!

Připravili jsme pro vás tyto funkční balíčky pro společnou aplikaci.

Zdravá obilovina 

YaraVita GRAMITREL + YaraVita MARIS v poměru 2:1 - SLEVA 9%

Zdravá olejnina

YaraVita BRASSITREL PRO + YaraVita MARIS v poměru 3:1 - SLEVA 9%

Zdravý kořen

YaraVita KOMBIPHOS + YaraVita LEOTRAC v poměru 3:1 - SLEVA 8%

Slevy jsou počítány z orientačních cen YaraVita na konečného uživatele a platí při společném nákupu uvedených produktů v daném poměru.

Pro konkrétní cenovou nabídku kontaktujte svého distributora nebo regionálního zástupce firmy Yara.

Kontakty na zástupce Yara

Aktuální nabídka NP a NPK hnojiv YaraMila

MAIS NP 19-17 + 6S + 4MgO + Zn + B

6,5 % nitrátového N a 12,2 % P2O5 ve vodorozpustné formě. Především pro hnojení kukuřic pod patu, kde se uplatňuje organické hnojení statkovými hnojivy nebo digestáty.

NP 26-14 + 2S

11 % nitrátového N a 10,1 % P2O5 ve vodorozpustné formě. Pro porosty řepky ozimé na půdách s vysokou zásobeností K2O nebo na pozemky, kde byl použit digestát nebo cukrovarnické výpalky.

NPK 8-20-28 + 2MgO + 3,4S + B + Zn

1 % nitrátového N a 18,5 % P2O5 ve vodorozpustné formě. Vhodné pro podzimní hnojení řepky na půdách s nízkou nebo střední zásobou P a K.

NPK 10-13-25 + 2MgO + 3,4S + B

2,8 % nitrátového N a 10,8 % P2O5 ve vodorozpustné formě. Vhodné pro použití především do ozimých obilovin.

NPK 10-24-24 + 2Mg + 2S + B, Fe, Mn a Zn

1,2 % nitrátového N a 21,8 % P2O5 ve vodorozpustné formě. K základnímu hnojení ozimů na podzim a to zejména řepky, a také k základnímu hnojení jařin.

NPK 12-24-12 + 2MgO + 3S

3,1 % nitrátového N a 18,4 % P2O5 ve vodorozpustné formě. Vhodné pro ozimé plodiny seté na pozemcích s dobrou zásobeností K2O.

NPK 20-7-10 + 3MgO + 4S

7,8 % nitrátového N a 5,2 % P2O5 ve vodorozpustné formě. Vhodné k regeneračnímu hnojení ozimů na jaře základnímu hnojení jařin, kde je požadavek na mírné dohnojení fosforem a draslíkem.

Všechna naše YaraMila NPK hnojiva obsahují na rozdíl od většiny NPK hnojiv také rychlý nitrátový dusík, ostatní NPK mají zpravidla jen amoniakální dusík.

Fosfáty použité k výrobě našich hnojiv YaraMila jsou z poloostrova Kola, jsou velice čisté bez přítomnosti nežádoucích látek a hnojiva takto vyrobená, i když jsou na trh uváděna jako HNOJIVA ES/CE, splňují limity těžkých kovů dle českého zákona 299/2021 Sb.

Naše hnojiva YaraMila NPK obsahují také důležitý hořčík (Mg) a síru (S) – vyjádřeno jak S nikoliv jako SO3 (Sx2,5 = SO3).

 

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?